
Gisteren op Bevrijdingsdag, hebben we voor de eerste keer een room gehost op Clubhouse, vanuit onze club “Conscio Life Coaching.” We spraken open, eerlijk en diepgaand met een mooie groep mensen over het concept “vrijheid” en wat vrijheid voor ons allen betekent.
In deze blog gaan we dieper in op het concept “vrijheid”. Geen tips, tricks en handvatten, maar het doel van deze blog is om stil te staan bij en bewustzijn te creëren over het concept “vrijheid”.
In onze ogen betekent vrijheid de ruimte die je ervaart als persoon, om je keuzes te kunnen afstemmen op jouw waarden, normen en behoeften. Laten we eens even stilstaan bij deze omschrijving.
Allereerst bevat deze omschrijving het begrip “ervaring”. Vrijheid is een abstract begrip – het is niet tastbaar, concreet of grijpbaar – en vrijheid kan dus alleen in onze ervaring worden beleefd. Vrijheid is een gevoel, bijvoorbeeld dat je iets vrij en graag doet. Als je iets met tegenzin doet, dan zou je kunnen zeggen dat je iets onvrij doet. Bijvoorbeeld omdat het je opgelegd wordt door een ander. Hoe dan ook: in beide situaties word je beleving bepaald door jouw neurobiologische processen in je brein. Dit betekent in onze ogen dat één allesomvattende vorm van vrijheid niet kan bestaan, omdat de betekenis van vrijheid individueel wordt bepaald.
Een ander belangrijk begrip in onze omschrijving van “vrijheid”, is “ruimte”. Volgens ons is vrijheid niet eindeloos en grenzeloos, maar kunnen we vrijheid ervaren, doordat we de grenzen van deze vrijheid weten. Vrijheid zonder grenzen en kaders is chaos.
Vrijheid kan in onze ogen alleen worden ervaren, binnen een bepaalde structuur of context. Dit klinkt heel filosofisch, maar denk eens na over het volgende. In Nederland kennen we regels en wetten. Deze geven de kaders aan waarbinnen wij als Nederlanders zich kunnen en mogen begeven. Binnen deze kaders hebben we “vrijheid”. Zouden deze kaders er niet zijn, dan verandert de ervaring van vrijheid in chaos.
Vrijheid kan ervaren worden buiten jezelf, in interactie met de wereld om je heen, oftewel “externe vrijheid”. De kaders van deze “externe vrijheid”, worden bepaald door natuurlijke (bijv. natuurwetten) en maatschappelijke (politieke besluitvorming, grondwet, etc.) invloeden. Deze natuurwetten staan vast. Sterker nog: wij leven, denken en handelen dankzij deze wetten. De maatschappelijke invloeden kunnen veranderen en zijn ook verschillend. In een ander land gelden andere regels. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de coronamaatregelen die gelden in ons land en vergelijk deze eens met andere landen. Er zullen overeenkomsten zijn, maar zeker ook verschillen.
Vrijheid mag in onze ogen nooit als vanzelfsprekend worden gezien.
We (herk)kennen allemaal verschillende situaties in het verleden en heden, waarin vrijheid werd en wordt bedreigd of verwoest, door oorlogen, genocides, politieke machtsmisbruik of cultuur.
Eerder in deze blog beschreven we dat de betekenis van vrijheid voor ieder persoon verschillend kan zijn. Vrijheid wordt per definitie intern ervaren. Met “interne vrijheid” bedoelen we de vrijheid die je ervaart binnen jouw belevingswereld. We zijn allemaal het product van de opvoeding van onze ouders, het biologische pakket aan genen die wij van hen hebben meegekregen en onze opgedane ervaringen in ons leven. Interne vrijheid kan aangetast of zelfs verwoest worden door negatieve ervaringen, zoals trauma, verlieservaringen, ongelukken etc. Als gevolg hiervan, kunnen we beperkingen ontwikkelen op verschillende vlakken (psychisch, fysiek, spiritueel, etc.)., waardoor we minder innerlijke vrijheid gaan ervaren. Dit leidt vervolgens tot een verminderd gevoel van welzijn en welbevinden.
Verschillende ingrijpende ervaringsverhalen werden er gisteren in onze room op Clubhouse gedeeld. Mensen die ernstige trauma’s hebben meegemaakt en nog dagelijks met de gevolgen hiervan bezig zijn. Wat ons opviel en waar wij enorm veel respect voor hebben, is dat zij niet kozen om de gevolgen van hun trauma te accepteren als een eindresultaat, een vaststaand feit, maar als een nieuwe beginsituatie, een startpunt, om vandaar uit te werken aan herstel, groei en ontwikkeling. Zij kozen ervoor verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en zich maximaal te richten op mogelijkheden, zodat ze meer innerlijke vrijheid kunnen gaan ervaren.
Meteen dachten we gisteren aan de overeenkomsten met onze drijfveren en motto: niet wat je meemaakt, definieert je als persoon, maar de keuzes die je maakt hoe je hiermee omgaat.
We hebben een diepgaand respect voor allen die ervoor kiezen om niet te denken en te handelen vanuit beperkingen, maar vanuit mogelijkheden. Want in mogelijkheden liggen kansen op ontwikkeling.
De gesprekken met elkaar en met anderen, hebben ons het volgende inzicht gebracht:
De aanwezigheid van onveiligheid, angst, beperkingen en belemmeringen, intern en extern, zorgt voor een vermindering van het gevoel van vrijheid.
Wat betekent vrijheid voor jou? Voel je vrij om jouw visie, gedachten en ervaringen met ons te delen!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer onze nieuwste updates, blogs, ebooks en meer.